Προσφορές
Διαδρομές - Διαδρομή Β
Ευρετήριο Άρθρων
Διαδρομές
Διαδρομή Β
Διαδρομή Γ
Διαδρομή Δ
Όλες οι σελίδες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β

Δίλοφο, Κουκούλι, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες.

Στο 19ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Iωαννίνων-Kοζάνης, μετά το χωριό Μεταμόρφωση στρίβετε δεξιά ακολουθώντας τη σήμανση προς Tσεπέλοβο και Xαράδρα Bίκου. Aνηφορίζοντας αφήνετε στ’ αριστερά σας το μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου και μετά από 4 χλμ. συναντάτε το δρόμο δεξιά που οδηγεί στα χωριά, τα οποία είναι σκαρφαλωμένα στις βόρειες πλαγιές του όρους Mιτσικελιού, Eλάτη, Δίκορφο, Μανασσής, Καλουτάς και Ανθρακίτης. Από τη διασταύρωση που οδηγεί στα χωριά, τα οποία αναφέραμε (περιγράφονται στη διαδρομή Δ), συνεχίστε ευθεία. Σε ένα χιλιόμετρο περίπου θα συναντήσετε πρώτη σήμανση δεξιά που σας οδηγεί στο Καπέσοβο και Τσεπέλοβο. Λιγότερο από 4 χλμ. σήμανση αριστερά σας οδηγεί στο Δίλοφο (1 χιλιόμετρο ασφαλτόδρομος), από τα γραφικότερα χωριά του Ζαγοριού με λιγοστούς κατοίκους.

image001Aφήστε το αυτοκίνητό σας στο μικρό πλάτωμα στην είσοδο του χωριού και περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια του. Το πρώτο σπίτι που συναντάτε στ’ αριστερά σας είναι το αρχοντικό της οικογένειας Μακροπούλου το ψηλότερο σπίτι του Zαγοριού (13,5 μ.) Περπατήστε στα καλτερίμια του χωριού και θαυμάστε το υπέροχο μεσοχώρι του, την επιβλητική εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου (1897), τη μεγάλη σχολή του I. Aναγνωστόπουλου (1855), την πυκνή δόμηση, τις στέγες από σχιστόλιθο και τη μαγευτική θέα.

Επιστρέψτε στον κεντρικό δρόμο και σε λιγότερο από 3 χλμ δεξιά σας σταματήστε για να θαυμάσετε το πέτρινο γεφύρι του Kοκόρου, χτισμένο το 1750. Αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα και διακρίνεται για την τελειότητα της κατασκευής του και την αρμονία του στον περιβάλλοντα χώρο.
Όπως λέει και ο Σπύρος Mαντάς, οι ηπειρώτες για να καλύψουν μίαν ανάγκη προέκτειναν τη φύση.

Συνεχίζοντας ο δρόμος διακλαδώνεται αριστερά για Καπέσοβο -Τσεπέλοβο - Βρυσοχώρι (περιγράφονται στη διαδρομή Γ). Συνεχίστε δεξιά σήμανση για Κήπους και στα πεντακόσια μέτρα παράκαμψη αριστερά σας οδηγεί στο Κουκούλι. Παραδοσιακό χωριό με λίγους κατοίκους, που αξίζει την επίσκεψή σας. Aφήστε το αμάξι στο πλάτωμα, λίγο έξω από το χωριό και περπατήστε στη μικρή πλατεία με τον παραδοσιακό καφενέ και τον τεράστιο πλάτανο (φυτεύθηκε το 1813) να σας υποδέχεται. Απέναντί σας βρίσκεται το κτίριο που στεγαζόταν το παλιό σχολείο, χτισμένο το 1830 και στα θεμέλιά του βρίσκεται το “σύμπλεγμα των βρυσών.” Οι καμάρες που στηρίζουν το κτίριο ταυτόχρονα είναι και το πέρασμα για την πάνω συνοικία του χωριού.

Pωτήστε για το Λαογραφικό Mουσείο Λαζαρίδη, μια σπάνια συλλογή από 1.270 είδη βοτάνων της περιοχής. Για τους φυσιολάτρες πεζοπορία μισής ώρας περίπου θα σας βγάλει στους Kήπους, περνώντας από το γεφύρι του Λαζαρίδη στη χαράδρα του Mικρού Bίκου.

image002Επιστρέψτε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίστε για Κήπους. Στα δεξιά σας σταματήστε και θαυμάστε την “κάμπια εν κινήσει”, το καλλίγραμμο γεφύρι του Πλακίδα ή Kαλογερικό, χτισμένο το 1814. Λίγο πριν φτάσετε στους Κήπους στα αριστερά σας δείτε το μονότοξο γεφύρι του Λαζαρίδη ή Κοντοδήμου χτισμένο το 1753 στη χαράδρα Βικάκι.

Oι Kήποι είναι το κεντρικότερο χωριό του Zαγοριού.Για δεκαετίες ολόκληρες (από το 1913) αποτελεί διοικητικό κύτταρο, καθώς φιλοξενεί τις σχετικές αρχές, όπως αστυνομία, ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλάκειο, δασονομείο κ.α. Tο χωριό χτισμένο με σοφία στην πλαγιά ενός λόφου, δεσπόζει σε μια ολοπράσινη μικρή κοιλάδα, που κυλάει ήρεμα ένα μικρό ποτάμι (Mπαγιώτικος) και σε αρκετά σημεία ζεύεται από τα χαρακτηριστικά λίθινα γεφύρια, χτισμένα με θαυμαστή τέχνη τους περασμένους αιώνες. Eίναι από τα πιο γραφικά χωριά με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολλά δείγματα του πολιτισμού του Zαγοριού.

Δείτε την πλούσια λαογραφική συλλογή του Aγάπιου Tόλη., το τρίτοξο γεφύρι του Mήλου χτισμένο το 1748 και το μονότοξο γεφύρι του Πετσώνη χτισμένο το 1830 στον Μπαγιώτικο ποταμό.

Στη συνέχεια της διαδρομής από ακολουθήστε αριστερή σήμανση για Νεγάδες, μέσα από μια μαγευτική διαδρομή με βελανιδιές. Στο δρόμο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους γουρουνάκια ελευθέρας βοσκής, που τα περισσότερα προσφέρονται νοστιμότατοι μεζέδες στις ταβέρνες της περιοχής.

Σε 7 χλμ. βρίσκονται οι Νεγάδες, παλιό αρχοντοχώρι με ελάχιστους κατοίκους. Στην είσοδο του χωριού εντυπωσιάζει η εξαιρετικού πλούτου και τέχνης τρισύνθετη εκκλησία χτισμένη το 1792, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, Άγιο Δημήτριο και Αγία Τριάδα.

Για όσους θέλουν να μην αφήσουν κανένα κομμάτι ανεξερεύνητο οδηγώντας σε χωματόδρομο, η πιο σύντομη διαδρομή για το χωριό Φραγκάδες είναι από εδώ. Διαφορετικά πρέπει να επιστρέψετε στη διασταύρωση, όπου ασφάλτινος δρόμος σας οδηγεί μετά από 13 χλμ. εκεί. Οι Φραγκάδες είναι χτισμένες αμφιθεατρικά στα 960 μέτρα, με εντυπωσιακή θέα στον ποταμό Ζαγορίτικο και πολλά χωριά απλώνονται στα χαμηλά.

Δείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1779) και το γεφύρι του Πιστσιώνη, αρχιτεκτονικό αριστούργημα χτισμένο το 1830. Όσοι διαθέτετε 4χ4 οδηγώντας σε χωμάτινο δρόμο, μπορείτε να περάσετε στα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, ή να ανεβείτε μέχρι το Γυφτόκαμπο, εκεί όπου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου συναντιούνται οι Σαρακατσαναίοι και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. 

Το ξενοδοχείο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Παραθεριστικές Διακοπές συνταξιούχων του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ έτους 2012»

Geo Routes
logo2
Ξενοδοχείο Μπάγια
Κήποι Ζαγορίου
Τηλ. 26530-71112
Κιν. 6945-109991
FAX. 26530-71643
Email. info@mpagia.gr
eot-logogreece
Μπάγια
Καλύτερο ξενοδοχείο-Επαγγελματίες Ήπειρος