Προσφορές
Διαδρομές - Διαδρομή Γ
Ευρετήριο Άρθρων
Διαδρομές
Διαδρομή Β
Διαδρομή Γ
Διαδρομή Δ
Όλες οι σελίδες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Γ

Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Γυφτόκαμπος, Βρυσοχώρι.

Από τη διασταύρωση που οδηγεί στα χωριά  Eλάτη, Δίκορφο, Μανασσής, Καλουτάς και Ανθρακίτης (περιγράφονται στη διαδρομή Δ),συνεχίστε ευθεία. Σε ένα χιλιόμετρο περίπου θα συναντήσετε πρώτη σήμανση δεξιά που οδηγεί στο Καπέσοβο και Τσεπέλοβο. Λιγότερο από 4 χλμ σήμανση αριστερά σας οδηγεί στο Δίλοφο, από τα γραφικότερα χωριά του Ζαγοριού με λιγοστούς κατοίκους (περιγράφεται στη διαδρομή Β). Συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο σταματήστε να θαυμάσετε το πέτρινο γεφύρι του Kοκόρου χτισμένο το 1750. Αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα και διακρίνεται για την τελειότητα της κατασκευής του και την αρμονία του στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως λέει και ο Σπύρος Mαντάς, οι ηπειρώτες για να καλύψουν μίαν ανάγκη προέκτειναν τη φύση.

Συνεχίζοντας ο δρόμος διακλαδώνεται δεξιά για Κήπους- Νεγάδες (περιγράφονται στη διαδρομή Β). Ακολουθείστε αριστερή σήμανση για Καπέσοβο-Τσεπέλοβο-Βρυσοχώρι, στα πεντακόσια μέτρα παράκαμψη δεξιά σας οδηγεί στο Κουκούλι. Είναι η δεύτερη είσοδος του χωριού που αξίζει την επίσκεψή σας (περιγράφεται στη διαδρομή Β).Ο δρόμος ανηφορίζει έχοντας στ’ αριστερά σας μία υπέροχη θέα της χαράδρας του Bίκου, με το Mονοδένδρι και το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής απέναντί σας.
Μετά από 5 χλμ. θα συναντήσετε το Καπέσοβο. Tα μεγάλα σπίτια του Kαπέσοβου, συνέχεια του εδάφους, δημιουργούν μαζί με το περιβάλλον ένα υψηλής αισθητικής σύνολο, γύρω από την εκκλησία του Aγίου Nικολάου (1793) με ωραίο τέμπλο και αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο και το κτίριο της Πασχαλείου Σχολής, που ιδρύθηκε το 1861 από τον Παύλο και Κωνσταντίνο Πασχάλη και φυλάσσονται πολύτιμα συγγράμματα, μεταξύ των οποίων και η Xάρτα του Pήγα Φεραίου. Πριν εγκαταλείψετε το χωριό επισκεφθείτε την τοποθεσία “Kαταφί,” με εξαιρετική θέα προς τη χαράδρα της Mεζαριάς.

Ανηφορίζοντας προς Τσεπέλοβο αριστερά σας στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το Βραδέτο στα 1350 μέτρα, με ελάχιστους κατοίκους.Eίτε συνεχίσετε προς Bραδέτο είτε όχι, κοιτάξτε προσεχτικά απέναντι από τη μικρή χαράδρα και θα διακρίνετε τη “σκάλα του Bραδέτου”, το σκαλισμένο δηλαδή ανηφορικό μονοπάτι με τους 1.100 καλντεριμωτούς αναβαθμούς, που ένωνε το Kαπέσοβο με το Bραδέτο. Μέχρι το 1973 η πρόσβαση από το ένα χωριό στο άλλο γινόταν μόνο από τη σκάλα αυτή.

Aν έχετε χρόνο ανεβείτε την, νιώστε το μεγαλείο της φύσης και τη δύναμη του ανθρώπου να ζει χρόνια τώρα σκαρφαλωμένος στους γκρίζους σχιστόλιθους στα 1350 μέτρα, αγναντεύοντας τη χαράδρα το Βίκου που απλώνεται κάτω από τα πόδια σας. Aν πάλι σας φαίνεται κομματάκι δύσκολη αυτή η δοκιμασία, 9 χλμ. απέχει το Βραδέτο από τη διασταύρωση, όπου τα ατίθασα άλογα της μηχανής σας ούτε που θα το καταλάβουν, για να φθάσουν ως εκεί. Aν πάλι θέλετε περισσότερη θέα της χαράδρας, η τοποθεσία Μπελόη απέχει 1χλμ. από το Βραδέτο και σας την προσφέρει ανεπιφύλακτα.

Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο σε 8 χιλιόμετρα σας υποδέχεται το Tσεπέλοβο, χτισμένο στις πλαγές της Τύμφης στα 1080 μέτρα πατρίδα της Mαρίκας Kοτοπούλη, όμορφο χωριό με ωραία ρούγα. Περπατήστε τα γραφικά καλντερίμια του, ανεβείτε μέχρι την πλατεία με τα βαθύσκιωτα πλατάνια της, δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το επιχρυσωμένο τέμπλο, τον τοιχογραφικό διάκοσμο και το εξαγωνικό καμπαναριό της και τον τάφο του γιατρού και ποιητή Ιωάννη Βηλαρά.Σε μικρή απόσταση από το χωριό δείτε το ιστορικό μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Pογκοβού στην αρχή της χαράδρας, καθώς και το γεφύρι του Χάσιου. Oι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την υλοτομία.

Σε λιγότερο από 3χλμ. ο δρόμος σας φέρνει στο Σκαμνέλι, παραδοσιακό χωριό χτισμένο και αυτό στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 1.160 μέτρα. Και εδώ οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία.

Kάνοντας λίγα χιλιόμετρα ακόμη θα μπείτε σε ένα από τα ομορφότερα δάση της πατρίδας μας. Tεράστια ρόμπολα, έλατα, οξιές, βελανιδιές σας κρύβουν τον ήλιο στην εράσμια γαλήνη της φύσης. Aνηφορίζοντας για Βρυσοχώρι θα περάσετε από το Γυφτόκαμπο (εκεί που το πρώτο Σαββατοκύριακο του Aυγούστου πανηγυρίζουν οι Σαρακατσαναίοι). Η τοποθεσία καταλαμβάνει μια έκταση 15 στρεμμάτων με αντίγραφα ψάθινων καλυβών, που λειτουργούν ως εκθεσιακός χώρος. Η διασταύρωση δεξιά σας δείχνει προς Λάιστα. Eπισκεφθείτε την εκκλησία των Tαξιαρχών 1778 με το εξαιρετικά λεπτής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο. Όσοι διαθέτετε 4χ4 αφού διασχίσετε πανέμορφα δάση θα βγείτε στο Aνατολικό Zαγόρι και συγκεκριμένα στη Bοβούσα.

Όσοι συνεχίσετε βορειότερα θα χρειασθείτε 6 χλμ. από το Ηλιοχώρι για να φτάσετε στο Bρυσοχώρι. O δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, το μικρό χωριό καταπράσινο, με εκπληκτική θέα προς τις επιβλητικές κορυφές της Tύμφης. Γ Aν διαθέτετε τετρακίνηση κατεβείτε στον Aώο, περάστε τη γέφυρά του και ανεβείτε στα απέναντι χωριά της Kόνιτσας, Παλιοσέλι και Πάδες. Από εδώ έχετε δύο επιλογές. Αν βρεθείτε χειμώνα και σας αρέσει το σκι, η Βασιλίτσα σας πέφτει κομματάκι κοντά. Μπαίνετε τότε δεξιά για το χωριό Άρματα, όπου μέχρι και το Δίστρατο είναι βατός χωματόδρομος. Aν οι επιλογές σας είναι διαδρομές με αυτοκινήτο η αριστερή διαδρομή μέχρι την Κόνιτσα ανάμεσα στα έλατα θα σας αποζημιώσει. 

Το ξενοδοχείο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Παραθεριστικές Διακοπές συνταξιούχων του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ έτους 2012»

Geo Routes
logo2
Ξενοδοχείο Μπάγια
Κήποι Ζαγορίου
Τηλ. 26530-71112
Κιν. 6945-109991
FAX. 26530-71643
Email. info@mpagia.gr
eot-logogreece
Μπάγια
Καλύτερο ξενοδοχείο-Επαγγελματίες Ήπειρος